Kryštof Prevít z Povidliček a Satelitů 1

27. 01. 2022 13:00:25
Ne, Kryštof Prevít, pán z Povidliček a Satelitů (autor obrazu Mona Lysá) a Kryštof Harant z Polžic a Bezdružic nebyli příbuzní. Společné měli jen jedno datum - 21.6.1621. Ten den se jeden z nich narodil a ten druhý zemřel.

Tohle je ukázka z mé knížky "Závěť Kryštofa Prevíta, pána z Povidliček a Satelitů". Kryštof Prevít byl tajemný muž a autor slavného obrazu Mona Lysá, do kterého zašifroval pomocí tzv. vyjmenovaných slov cestu k tajemství kouzelníka Milky. Ten uměl údajně cestovat časem. A desetiletá Linda je jen krůček od toho, aby jí došlo, co chtěl Prevít svou šifrou říci.

1.

Linda seděla v trpasličí škole a soustředěně se skláněla nad kusem papíru. Spokojeně se přitom usmívala. Tahle písemka z dějepisu byla totiž vysloveně lehká. Hned první otázka zněla:

Jak se jmenuje ztracená listina, která popisuje, kde je ukrytá bájná Kniha kouzel?

a) Jyv Vonem

b) Vyj Honem

Pan učitel Jazykolam byl známý šprýmař a na podobné vtípky si potrpěl. Samozřejmě, že to bylo „Jyv Vonem“ a Linda zavrtěla hlavou nad tou druhou možností. Jak ho něco takového mohlo vůbec napadnout? Takhle napodobit starodávný trpasličí jazyk a dělat si z něj legraci! A aby toho nebylo málo, test pokračoval:

Kdo je autorem této listiny?

a) trpaslík Milka

b) víla Kamilka

Linda se po očku podívala na Kamila, který seděl vedle ní. Zajímalo ji, jestli ho ta otázka také tak pobavila. Pak si ale uvědomila, že by si pan Jazykolam mohl myslet, že chce opisovat (i když to bylo úplně jednoduché), a rychle zase odvrátila zrak. Neuniklo jí ale, že se i Kamil vesele culí. Kamil byl její bratranec. Bydleli společně na rodinném statku, který založil jejich dědeček, a byli spolu jedna ruka. Oběma jim bylo jasné, že žádná víla Kamilka nemá s tajuplným dokumentem nic společného. Milka sice neznělo jako mužské jméno, ale zas tak moc ji nepřekvapovalo, že se tak jmenoval někdo, kdo žil skoro před sedmi stoletími. Vždyť v té samé době se narodil i Smil Lahvička z Pardubic, z nichž pocházela i ona.

Test byl opravdu lehký. Otázek bylo jen deset a Linda uměla číst dost rychle, a tak skončila mezi prvními. Znovu si zběžně zkontrolovala své odpovědi. Pak odložila tužku. Narovnala se a rozhlédla se kolem sebe. Kamil už byl také hotový a usmíval se. Bylo jim oběma jasné, že dostanou jedničku, a ty otázky je vyloženě pobavily. Linda se znovu zadívala na tu první. Někteří ještě psali a ona se už trochu nudila, a tak přemýšlela, jestli by z onoho zvláštního slova „Jyv Vonem“ nedokázala něco poskládat. Zjistila, že obsahuje slovo „nevyj“, a říkala si, že kdyby si s tím pan učitel dal ještě více práce, mohl dát ke každé otázce i variantu „c“. I tak by to bylo snadné. Jenže jak se tak na to slovo dívala, najednou se před ní objevilo jedno krásné ucelené slovíčko, kterému nechybělo a nepřebývalo jediné písmeno: VYJMENOV.

Linda polkla a zatvářila se překvapeně. Vyjmenov, to už nebyl žádný podivný nic neříkající název. Tak se totiž jmenoval starý hrad, který založil roku 1390 právě Smil Lahvička z Pardubic.

Chvíli přemýšlela, co udělat. Má se přihlásit? Upozornit na to pana Jazykolama? Jenže ten už mezitím nechal posbírat písemky a začal vykládat novou látku. Se zaujetím jim vyprávěl o učenci, který se jmenoval Kryštof Prevít z Povidliček a Satelitů.

Linda trochu zamrkala, když to jméno slyšela, a úsměv jí zmizel ze rtů. Zatímco si ostatní horlivě psali do sešitů poznámky, seděla se založenýma rukama a mračila se čím dál tím víc. To jméno totiž nemohla ani slyšet. Její otec byl Kryštofem Prevítem úplně posedlý. Doma o něm měl každou knihu, která kdy vyšla. Linda si byla jistá, že ona sama toho ví o Kryštofovi Prevítovi možná ještě víc než pan učitel.

Pan Jazykolam to koneckonců věděl také a její chování nijak nekomentoval. Věděl, jak citlivá pro ni tahle látka je, jenže on ji odvykládat musel. Kryštof Prevít byl jedním z nejvýznamnějších trpasličích vědců, umělců a vynálezců všech dob. Narodil se v sedmnáctém století a už v té době vynalezl šlapací kolo, elektřinu a dokonce i telefon. O celá staletí tak předběhl lidstvo. Lidé občas říkají, že je někdo sto let za opicemi, ale díky Kryštofu Prevítovi mohli trpaslíci říkat, že jsou lidé asi tak tři sta let za nimi.

Kryštof Prevít byl zároveň tak trochu podivín. Čím byl starší, tím byl tajemnější. Liboval si ve zvláštních šifrách a mluvil tak tajemně, že mu bylo obtížné rozumět. Mimo jiné také udělal reformu pravopisu a vymyslel takzvanou dvojvidličku, kterou z nepochopitelných důvodů začal psát místo měkkého „i“ do celé řady slov. Časem se tomu začalo říkat tvrdé „y“ neboli ypsilon. Ale sám Kryštof Prevít tomu říkával dvojvidlička. Ta slova, kterým se později začalo říkat vyjmenovaná, dokázala potrápit nejednoho školáka.

Pan Jazykolam tohle vše odvykládal svým desetiletým žákům a pak se podíval na hodinky. Do konce hodiny zbývaly dvě minuty.

„Ví někdo, jaká byla poslední věta Kryštofa Prevíta?“ zeptal se dětí.

Linda se nepřihlásila. Seděla dál se založenýma rukama, ale když viděla, že se nikdo nemá k odpovědi, pronesla nakonec otráveně: „Řekl: Po vidličkách až k satelitům, protože to byl cvok!“

Pan Jazykolam trochu nadzvedl obočí nad jejím komentářem a Linda zamračeně dodala: „Vždyť je to pravda! Poslední rok nosil celé dny přivázanou k čapce obrovskou vidličku a od rána do večera si povídal sám se sebou.“

„V tom máš pravdu,“ řekl pan Jazykolam. „Ale Kryštof Prevít byl svým způsobem geniální a o té vidličce říkával, že to bude jeden z jeho největších vynálezů. Třeba opravdu pracoval na něčem, co už nestihl dokončit a mělo to nějaký smysl, který jeho okolí nechápalo. Každopádně se mu na základě těchto jeho posledních slov začalo říkat pán z Povidliček a Satelitů, i když nikdo netušil, co tím chtěl říct. Možná, že víte, odkud ve skutečnosti pocházel?“

Tentokrát se ozval Kamil. „Z Povidlíček, z trpasličí vesnice, která se nachází kousek odtud. Na jeho počest ale byla Povidlíčka později přejmenovaná na Povidličky.“

Pan Jazykolam přikývl. Vzápětí zazvonil zvonek. Linda si rychle naházela učebnice do batohu a vyrazila ke dveřím. Ještěže tohle byla jejich poslední hodina! Bylo jí totiž trochu do breku vždy, když slyšela jméno Kryštofa Prevíta.

Byly tomu už skoro dva roky, co jí táta dal rychlou pusu a řekl jí: „Vyřiď mamince, že jsem přišel na něco úžasného ohledně Kryštofa Prevíta. Musím si to jít ověřit. Doufám, že se stihnu vrátit na večeři.“

A to bylo to poslední, co jí kdy řekl. Domů se už nikdy nevrátil.

PS: Vážně by mě zajímalo, jak se Vám líbí. Měla by to být má první knížka, která půjde do tisku, a tak jsem se rozhodla jít s kůží na trh a získat nějakou zpětnou vazbu. Budu ji sem dávat na pokračování (a na střídačku s dalšími texty). Text si sice budete moct zčásti přečíst tady, ale ta tištěná bude navíc plná krásných obrázků.

Autor: Markéta Chaloupková | čtvrtek 27.1.2022 13:00 | karma článku: 3.50 | přečteno: 114x

Další články blogera

Markéta Chaloupková

Sen o Popelce

Jen takové krátké zamyšlení o tom, jak se plní životní sny. Plní se, ale jinak, než si to představujeme.

4.4.2022 v 13:35 | Karma článku: 9.11 | Přečteno: 188 | Diskuse

Markéta Chaloupková

Až přiletí výři... dostaneš tečku X.

„Jas-“ začal jsem automaticky, ale rychle jsem se opravil a místo toho jsem řekl: „Jasné nebe, co tady děláš?“ Výraz hrůzy, který se jí na chvíli objevil v očích, vystřídala úleva.

11.3.2022 v 9:48 | Karma článku: 3.85 | Přečteno: 104 | Diskuse

Markéta Chaloupková

Až přiletí výři... dostaneš tečku IX.

... protože to moc dobře nehořelo, hrábl jsem po dalším štosu novin. A z nich vypadlo cosi stočeného do ruličky...

9.3.2022 v 15:21 | Karma článku: 4.11 | Přečteno: 95 | Diskuse

Markéta Chaloupková

Pták Ohnivák 6/6

„Copak? Právě vyšla nějaká nová stavebnice?“ rýpl si Mirek. Pravoslav rozpačitě zavrtěl hlavou, kousl se do rtu a podíval se na rodiče. „Něco bych chtěl, ale skoro se to bojím říct, je to totiž moc drahé.“

7.3.2022 v 9:24 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 66 | Diskuse

Další články z rubriky Poezie a próza

Alena Bures

Recenze - Martina Boučková: Šílená babička

Rodiče si nevybereš. Ale to koneckonců ani děti. A mít mírně šílenou matku je někdy k vlastnímu zešílení, ale někdy....

28.3.2024 v 17:24 | Karma článku: 7.37 | Přečteno: 110 | Diskuse

Miroslav Pavlíček

O fotbalových legendách, paní Štěpánkové a pomíjivosti

Kdybych se narodil před sto lety... No, abych řekl pravdu, někdy mám pocit, že se tak opravdu stalo.

27.3.2024 v 12:58 | Karma článku: 14.75 | Přečteno: 199 | Diskuse

Iva Marková

Ženy

....................................................................................................

26.3.2024 v 22:53 | Karma článku: 9.53 | Přečteno: 198 | Diskuse

Marek Ryšánek

Způsobem bytí byl roven Bohu - Květná neděle.

Lidské dějiny jsou plné příkladů nejrůznějších vládců a vůdců. Ti ovládáni ctižádostí rozpoutávali války, štvali lidi proti sobě. Mysleli, že jim to přinese štěstí, věčnou slávu. Zůstali po nich statisíce, miliony mrtvých.

26.3.2024 v 20:23 | Karma článku: 4.98 | Přečteno: 131 | Diskuse

Jana Péťová

Fluktuace každodennosti

Fluktuace každodennosti - Proměnlivost. Nepředvídatelnost. Dynamika. Rozmanitost. Odlesky radosti překvapení a lásky. Nástrahy a výzvy.

26.3.2024 v 11:08 | Karma článku: 11.10 | Přečteno: 192 | Diskuse
Počet článků 25 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 137

Narodila jsem se s pupeční šňůrou připoutanou ke knize. Jsem nejen vášnivá čtenářka a bývalá překladatelka na mateřské, ale i věčný pisálek. Jsem autorkou knihy "Závěť Kryštofa Prevíta, pána z Povidliček a Satelitů" a 14ti dalších stejně neznámých titulů. Můj web: www.doctecky.cz a nabídka mých knih: https://www.palmknihy.cz/autor/marketa-chaloupkova

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...